Cara Nak Buat Ikan Sardin

Lepas tu masukkan tomato puritomato buahsos ikangaram sikit sesedap rasa korang. Kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukan air pada paras ikan sahaja.


Sambal Sardin Cili Padi Recipe Resep Masakan Asia Masakan Asia Resep Masakan Malaysia

Sediakan ikan selayang sebanyak yang anda mahu.

. Ikan sarden ikan tembang ukuran besar. Kalau pekat sangat sila masukkan secawan air. CARA PENYEDIAAN IKAN SARDIN HOMEMADE.

12 cawan minyak masak. Lebih kurang 20 minit. 1 labu bawang besar.

Letak air serbuk cili tadi dan biar sampai pecah minyak. 4 ulas bawang putih. Masukkan ikan sardin air asam jawa dan kentang.

Masa memasaknya pun lebih kurang sejam lebih bergantung kepada kuantiti ikan. Guna api sederhana je. 2 labu bawang besar potong dadu.

Goreng ikan terlebih dahulu namun jangan sampai terlalu garing. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Masak dalam 60 minit tulang ikan akan lembut macam sardin tin yang kita beli.

Sebiji kentang dipotong dadu Hirisan daun sup. Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker 3. Kemudian masukkan air asam jawa cili sos tomato puri.

Uli sehingga doh licin dan perap 10 minit. 1 sdb air asam jawa. Bersihkan ikan buang kepala dan ekor ikan jadi kontot bersihkan perut ikan dan sisik.

Ambil periuk tekanan pressure cooker masukkan sos tomato dan sos cili. Tak reti tanya laki kau 4. Letak pula serbuk kari ikan.

2 Asingkan Ikan dan Kuahnya tu 3 Goreng Ikan Sardin garing-garing angkat dan asingkan dulu. 3 biji cili padi. Timbang doh 20g atau 25g.

Bila tomato dah lembut. 1 jam 30 menit 5 orang. Kalau guna periuk biasa pun boleh cuma kena selalu kacau supaya ikan tak melekat dan kena jaga api.

Memang puas hati kalau buat sendiri sebab puas hati boleh makan banyak. Harga ikan sardin segar di pasar pun tak mahal mana. 2 batang cili merah.

Tambah air hingga menutupi ikan. Blender semua bawang dan halia dan potong tomato. Yang paling penting bila buat sendiri nak bagi makan dekat anak pun tak was-was.

Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi tanpa ON apa-apa fungsi 4. Tumis bahan yang dihiris halus sehingga sedikit layu. DIY Yogyakarta Indonesia Kuat.

Letak juga garam dan ajinomoto jika suka time ni. Reti ke idok nak menumis. Setelah sardin masak sejukkan sardin betul-betul.

Angkat dan toskan minyaknya. 2 12 cawan air. 20 g halia dikisar halus Garam dan gula secukup rasa.

Kemudian masukkan garam serbuk perasa gula agak-agak ye dan kacau ratakan. Letak carrot dengan kentang. 15 ltr Air.

Lebih pun tak mengapa sebab nanti bila masuk dalam pressure cooker kuah akan cepat pekat. 1 tin sardin. Cara-cara untuk membuatnya.

Bahan yang dihiris halus. Kemudian masukkan bahan-bahan diatas tadi. Guna api yang tak terlalu besar.

BUMBU YANG DIHALUSKAN. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam petisejuk boleh di frozenkan juga selama. Tuang Ikan Sardin dalam mangkuk.

5 Tumis Bawang Putih dan Bawang Merah bersama Cilipadi tadi. Tumis hingga wangi menggunakan lebih kurang suku cawan minyak. Cara Buat Sardin Homemade Yang Mudah Bahan-bahan.

Kang hangit akak jugak korang salahkan. Letakkan inti dan kelim. 80 g bawang merah.

Basuh ikan diperap tadi tos kan. Kacau bagi sebati tunggu hilang bau kari. Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak.

Ada yang panggil ikan sardin. 4 Goreng Ubi Kentang yang dipotong sederhana tadi. Kemudian masukkan garam serbuk perasa gula agak-agak ye dan kacau ratakan.

Susun ikan dalam periukkuali. Panaskan minyak dan goreng la ikan tadi. Jangan risau ni bukan.

Gelek doh sebesar lebih kurang 12 dari saiz tapak tangan. Cara Membuat Sardin Homemade. Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker.

Buat-buatlah kacau sikit jangan pemalas. Rebus dengan api kecil sehingga masak. Tumiskan bahan tumis satu persatu minyak tak mau banyak.

Masukkan air sedikit demi sedikit Saya hanya gunakan 12 cawan lebih sikit sahaja. Jom lihat resipi di bawah. Karipap sedia untuk digoreng atau dibekukan.

CARA MEMBUATNYA - Ikan tuna dibersihkan potong sederhana besar buang kepalanya. Nanti bila goreng badan ikan nampak sedikit kehitaman. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi tanpa ON apa-apa fungsi 4.

25 g bawang putih. 1 kg ikan sadin bersihkan. Bersihkan ikan buang kepala dan ekor ikan jadi kontot bersihkan perut ikan dan sisik 2.

Ikan dipotong ekor dan kepala bersihkan pastu perap 10 minit dengan 12 sudu garam dan 2 biji limau nipis atau kasturi. Bersihkan ikan sardin dan buang kepala sirip dan perut sebersih-bersihnya. Gula garam kaldu bubuk secukupnya.


Ikan Sardin Fresh Masak Kari Resep Ikan


Sardin Noxxa Pressure Cooker Recipes Cooking Recipes Cooker Recipes


Pin On Resepi


Azie Kitchen Ikan Sardin Masak Sambal Spicy Recipes Malay Food Sambal

No comments for "Cara Nak Buat Ikan Sardin"